Träning och motion är något som är bra för alla människor, men alla ligger på olika nivåer. I denna artikel kommer vi att gå igenom en hel del om träning – både träning för nybörjare, träning på gym och träning som du kan utföra hemma.

När du tränar som nybörjare så finns det saker som du bör tänka lite extra på, bland annat vikterna om du tränar på gym. De första gångerna som du tränar, oavsett om det är på gym eller hemma, så måste du tänka på att ta det försiktig. Det är alltså viktigt att du inte lassar på med en massa vikter eller springer flera kilometer direkt. Om du inte tar det lugnt under de första träningspassen så kan det resultera i att du kommer må dåligt fysiskt, och du kommer också att få ont i muskler och leder. Därför är det jätteviktigt att du börjar med en vikt som kanske känns alldeles för enkel men som kanske är bra för dig just i början. Om du springer så är det kanske bra om du börjar med intervaller där du springer i en minut och går eller vilar i en minut.

När du sedan har tränat och motionerat några gånger så kan du självklart öka vikterna eller öka sträckan som du springer. Men det är fortfarande viktigt att du inte ökar allt för mycket åt gången då det väldigt lätt kan bli en chock för kroppen och du kommer antagligen att tappa motivationen för träning eftersom du kommer att må dåligt. De vanligaste symtomen som kommer om du har tränat alldeles för hårt är illamående, yrsel och extrem träningsvärk. Om du tycker att det är svårt att veta hur mycket du kan ta i så är det bra att ta kontakt med en personlig tränare som kan hjälpa dig att komma igång.